E.coli tunnetaan myös nimellä Escherichia coli, eli kolibakteeri. Ne kuuluvat pääasiassa normaalibakteeristoon ja estävät tautia aiheuttavia mikrobeja tarttumasta isännän suolistoon ja estävät mikrobien lisääntymistä siellä. Niitä elää sekä ihmisten että tasalämpöisten eläimien suolistoissa.
Osa E.coli bakteereista on muuntunut niin, että sillä voi olla haitallisia vaikutuksia. Se ei ole yleensä vaarallinen, vaikka se on esitetty esim. C.S.I Miamin-jaksossa kuolemaan johtaneena. E.coli on aiheuttanut myös kuolemantapauksia aikaisemmin, mutta nykyisin bakteeri on melko vaaraton kehittyneen lääketieteen ansiosta. Perinteinen haitallinen E.coli on helppo hoitaa antibiooteilla.
Tärkeimpinä oireettomina kantajina pidetään nautoja ja muita märehtijöitä. Muuntunutta E.colia saadaan saastuneista elintarvikkeista. Suurin osa tartunnoista saatiin ennen ulkomailla etenkin saastuneista vihanneksista, mutta nyt myös kotimaiset tartunnat ovat lisääntyneet. Tautia voi ehkäistä huuhtelemalla vihannekset kunnolla ja paistamalla naudan lihan mahdollisimman hyvin.
Muuntunutta E.colia saadaan ulosteella
saastuneesta lihasta tai maidosta, vihanneksien virheellisestä lannoittamisesta
kastelu- tai huuhteluveden välityksellä, muuten saastuneen ruuan ja likasten työvälineiden välityksellä tai tartunnan saaneesta henkilöstä huonon
käsihygienian vuoksi. Esim. jos naudat laiduntavat lähellä aluetta, josta
kasteluvesi kulkee, niin ulosteista voi joutua veden mukana kasviksiin E. colia
aiheuttavia bakteereita.
Riskiryhmiä ovat etenkin lapset ja vanhukset.
Tartunta voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen lisäksi esimerkiksi paksusuolen
tulehduksen, josta seuraa veristä ripulia ja vatsan alueen kouristuksia. Hyvin
pienelle osalle sairastuneista kehittyy myöhemmin munuaisten toiminnan
häiriöitä, anemiaa, tai tajunnanhäiriöitä. Perinteinen E.coli on normaalibakteeriston osa, muuntunut E.coli aiheuttaa yleensä vain ruokamyrkytyksen.
![]() |
E. coli bakteeri |
-Danja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti