perjantai 12. huhtikuuta 2013

Geenikirjastot

DNA:ta varastoidaan bakteereihin ja näitä bakteeriviljelmiä, joissa geenejä säilytetään, kutsutaan geenikirjastoiksi. Bakteerit ovat siitä käteviä "varastoja" että niiden jakautuessa ne monistavat eli kloonaavat myös niihin varastoidun DNA:n. Näin bakteerit valjastetaan tuottamaan siirrettyä DNA:ta. Bakteerien rengasmaisia DNA-molekyylejä kutsutaan plasmideiksi. Näihin plasmideihin DNA siirretään. Myös keinotekoisten kromosomien avulla voidaan siirtää DNA:ta esim. hiivasoluun.

Geenejä on myös tärkeää saada poimittua bakteeriviljelmien lukuisista pesäkkeistä pois. Tämän vuoksi plasmidissa täytyy olla etsimistä helpottavia osia. Tällaiseksi osaksi sopii esim. plasmidissa valmiiksi oleva antibioottiresistenssin aikaansaava geeni. Geeninsiirto on onnistunut jos bakteerit ovat säilyneet elossa niihin lisätystä antibiootista huolimatta. Tätä antibiootin avulla tehtävää seulontaa suuresta bakteerimäärästä kutsutaan antibioottivalinnaksi.

 

Geenirkirjastoja on kahdenlaisia

On olemassa genomisia geenikirjastoja sekä vastin-DNA-kirjastoja. Genomiset geenikirjastot sisältävät lajin koko DNA:n, johon sisältyvät myös geenien säätelyalueet. Vastin-DNA-kirjastoissa lähetti-RNA:sta muokataan käänteiskipioijaentsyymin avulla vastin-DNA, joka liitetään bakteerien plasmideihin. Vastin-DNA-kirjastoissa ei ole säätelyalueita. 
Noora


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti